08 September 2010

biskut dahlia versi 1

sayee sangat gemar ske minat dengan biskut dahlia. tak tau knape. sayee mmg dari dlu ske mkn ni. kalau g beraya mesti cari biskut ni dlu. tapi sayee tak penah berminat nak belajar buat sendiri. sbb mmg dari dlu, tugas sayee buat kek saje. buat biskut adalah tugas khas untuk along. dia x bg sayee tolong sbb sayee buat tak ikut spesifikasi dia. hahahaha. 

bila dah mula bosan tgk adunan tak surut-surut lagi, sayee mula la nak buat besar-besar, gumok-gumok, debab-debab dan nmpk tak lawa la. mana laaa tak kena marah. biskut tak consisten saiz nya. hehehe. kalau buat kek senang, satu adunan tu curah dlm satu bekas je terus bakar. kan senang cmtu? tak timbul soal x konsisten.

mula dari 2 tahun lepas, bila sayee ada kekasih hati jantung paru-paru usus segala bagai, sayee dah start minat nak buat biskut sendiri. auwwww, tibe-tibe malu sendiri. 

ini lah serba sedikit intro tentang kesah sayee dan biskut raya tahun ni. sayee nak cerita kan sayee berjaya menyiapkan beberapa jenis biskut dan kek raya di sepakat-membawa-berkat. 

yang pertama sayee buat adalah biskut dahlia / biskut bunga cina. resipi ni sayee amik dari Opah Ju. opah, sayee mintak izin tepek resipi dlm blog sayee ye.

bahan-bahan:

  1. 1/2 cwn marjerin / butter
  2. 3/4 cwn gula halus
  3. 1 biji telur
  4. 2 cwn tepung jagung
  5. 1 cwn tepung ubi
  6. 1/2 sk esen vanilla
  7. ceri utk hiasan


cara-cara:

  • pukul marjerin + gula sampai gebu
  • masuk esen vanilla + telur, pukul lagi
  • masuk tepung sikit-sikit (sampai adunan jadi tak melekat)
  • masuk dlm acuan dan bakar.


ini lah hasilnya:

:yg belah kiri tu biskut sayee:
belah kanan, cerita nya dlm next entry...



No comments:

Post a Comment

LUAHKAN RASA ANDA DISINI

Related Posts with Thumbnails

ads