05 February 2016

Precious Moments with Kids

saya pernah baca tapi tak ingat di mana, kita sebagai ibu bapa hanya diberi peluang sekali sahaja untuk melihat anak-anak membesar. dan anak-anak pula sangat pantas membesar. terasa baru semalam melahirkan, hari ini dah bijak dan petah berkata-kata. huuuuu T___T

tapi, sebagai ibu bekerja kita tak ada peluang untuk bersama dengan anak-anak sepanjang masa. waktu mereka berjaga lebih banyak dengan pengasuh/cikgu taska. waktu mereka tidur yang lebih banyak dengan ibu bapa. ditolak dengan waktu makan mandi dan perkara-perkara rutin yang lain, berapa jam saja tinggal untuk kita bertul-betul menumpukan perhatian dengan anak-anak. tak masuk lagi dengan waktu anak-anak meragam dan kita marah-marah. aduhai sian anak-anak, kecil lagi dah buat pengorbanan besar macam ni. sedih lah T___T

tak banyak pun kenangan gembira yang mereka simpan agaknya kan. saya perasan, bila saya dan abg abdul bawak anak-anak buat aktiviti yang jarang-jarang dapat, mmg terserlah kegembiraan terpancar kat wajah solleh dan siddiq. kadang tu aktiviti kejap-kejap saja pun. kita sendiri pun belum puas, inikan mereka. kan?
layan anak-anak bagi makan kat kucing je aktiviti hari ini

mandi kolam di jerantut.

di teluk chempedak, malam minggu mmg meriah kat situ.

teman solleh main basikal je. di koridor kedai je.


haaaa, yang ini feveret anak-anak. naik motor! tapi bole bawak dekat-dekat saje lah. risau jugak perkara yang tak diingini.

5 je yang dapat dikongsi? aduhai, sedih betul anak-anak saya ye. ada juga beberapa perkara yang dibuat bersama-sama, anak-anak gembira, ibu bapa gembira. tapi gambar-gambar takde. harapnya mereka ingat la memori itu.

anak-anak saya ni, sangat rajin dan minat ke dapur. suka tolong sata kat dapur. banyaaaaak kali saya bagi mereka buat kerja-kerja. penah bagi solleh letak kismim atas puding roti. penah bagi mereka tabur filling atas pizza. basuh pinggan, selalu sangat. keluarkan/masukkan kain baju dari dryer pun selalu sangat. vacum rumah pun minat jugak. saya harap perkara-perkara ni biarlah mereka rajin sampai bila-bila. jangan dah besar nnti, mak suruh korang tak nak buat. siap lah! hahahaha. dan paling penting, biarlah mereka gembira walaupun buat kerja-kerja rumah je. biarlah mereka ingat memori ni simpan sebagai memori yang gembira, bukan memori penat sahaja. 

dear solleh dan siddiq,
mak sayang awak dan awak tau!

till then, babaiiii.






04 February 2016

Dialog anak beranak

situasi baru jemput anak2 dari taska

mak: solleh sayang adik siddiq tak?
solleh: sayang! 
mak: solleh nak lagi tak adik? ;)
solleh: nak! nak yang sama macam adik siddiq.
mak: hah? nak adik lelaki jugak lah?
solleh: ye, aleh nak adik lagi. banyak2. nak yang sama macam adik siddiq ni. (siddiq tgh menyusu sama tu, sambil tepuk2 dada dia. dia tau la tu org tgh cakap pasal dia)
mak: solleh tanak adik perempuan ke?
solleh: tanak, aleh nak kawan ngn lelaki je, sbb aleh kan lelaki. macam abah macam siddiq. aleh kawan la sebab lelaki.
mak: yelahhhhh! siddiq, nak adik tak?
siddiq: (tgh nyusu lagi maka dia angguk je)
mak: nak lelaki ke perempuan?
siddiq: UAN! 
 
hahahhaha, saya tak tau la siddiq tu memandai jawab uan tu sbb uan dok kat penghujung soalan. atau dia betul-betul dah tau beza lelaki ke perempuan. baru teringat, kami tak pernah menyoal dia tentang lelaki dan perempuan. harus praktis kan ni, lepas tu baru bole tanya semula dia nak adik lelaki atau perempuan. ;)

situasi suami isteri minum pagi di rumah. jam menunjukkan pukul 550 pagi. (saje mention waktu, nak bgtau kami suami isteri mmg bangun awal hahahhaa)

suami: abg rasa kita kena mkn supplement lah. 
isteri: kenapa pulak?
suami: sbb banyak sangat tdo.
isteri: hahahha, tu abg lah. kuat tdo. syg kejut-kejut berkali baru bangun.
suami: eleh, syg pun sama.
isteri: ape pulak, syg hari2 bgn kul 3 ye. (hidung sengaja ditinggikan nak bangga)
suami: yeke? syg buat apa bgn kul 3 hari2?
isteri: macam-macam la kena buat. 
suami: XXXXXXXXXX (mungkin bebel dalam hati terus bangun ke sinki basuh cawan)

hahahahaha. sebenarnya pada hari kejadian mmg saya bangun kul 3, lepas solat isyak terus ke dapur basuh pinggan mangkuk dan kemas-kemas dapur. lepas tu basuh botol anak-anak. tgh nak bilas botol, siddiq bangun plak nak nyusu. masa tu kul 5. awal lagi nak suruh dia terus bangun. maka, saya pun mengulit la dia nak suruh lena semula. dengan saya sekali terlena. jaga dah kul 6. tgk2 abg abdul dah siap. terus keluar buat air dan minum bersama abg abdul. masa tu la dia mula bercakap pasal supplement tu. saya tak nak lah mengaku yg saya pun kuat tdo kan. sbb tu jawab hari2 bgn kul 3 pagi. HAHAHA. padahal, 2 malam sebelum tu berturut-turut saya bangun dengan alarm 530. turun dari katil pun dekat kul 6 dah. TAPI selain dari yg 2 malam tu, mmg bole dikatakan saya akan automatik terjaga sendiri kul 3 pagi terus bangun. masa tu lah nak belek tepon tanpa gangguan, nak siapkan kerja rumah, lipat baju ke, minum kopi ke, me-time ke. tapi tak pernah saya kejut abg abdul. ye lah, saya tidurkan anak kul 830-900 camtu, terus lena. abg abdul tidur lagi lewat dari saya.

saya pernah baca sesuatu tulisan tentang kerja rumah. bila kerja-kerja rutin dapat disiapkan dengan sempurna, cthnya, baju berlipat tersedia di almari suami bole terus pilih dan ambil je, pinggan cawan bersih tersedia di kabinet, hidangan di dapur dah siap atas meja suami bole terus ceduk dan suap je, rumah bersih berkilat suami bole duduk tgk tv dengan selesa, anak-anak terjaga bab mandi makan tidur semua tak merengek, sabun mandi ubat gigi dalam bilik mandi tak pernah takde sentiasa ditukar baru bila perlu. SUAMI TAKKAN PUJI PUN, "eh sayang, bila masa syg buat semua ni? semua keperluan keluarga lengkap je." tapi bila semua contoh-contoh kat atas ni tak disiapkan dengan sempurna, suami akan komplen je kan. isteri pemalas lah, tak pandai jaga rumahtangga lah, macam-macam lah. sekadar berkongsi apa yang saya pernah baca. bukan berlaku pada saya ye. ahakss..

till next time. bye.



20 January 2016

pencapaian tahunan

2010 - saya mendirikan rumahtangga

2011 - own a house

2012 - menjadi mak

2013 - upgrade sedan to mpv

2014 - menjadi mak kepada 2 heroes

2015 - nada nada nada

dua ribu lima belas adalah tahun yang sangat sukar, too tough to handle, involved a lot of tears, lebih duka dari suka, lebih airmata dari tawa. T_____T

tapi, alhamdulillah berjaya melepasi semua rintangan dan dugaan. syukur Ya Allah kerana mengasihani hambaMu ini.

dua ribu lima belas, yang bole dikenang cuma bawak anak2 merasa naik flight. mmg budak budak ni tak kan dapat ingat pun memori naik flight ni bila besar nnti. tapi at least dalam setahun dua ni bole la bercerita pengalaman dia naik kapal terbang. ;)

selain itu, yg takkan dilupakan ialah memori stress siddiq masuk wad 3x tahun 2015. bulan jan, bulan ogos, dan bulan september. sambut hari raya korban kat wad bole? mmg pengorbanan sungguh. wuwuwuwuwu taknak ingat dah kalau bole. semoga tahun 2016 ni siddiq dan solleh dan semua sihat2 sahaja. insyaAllah aamiin.















ok, cukup segala memori tak indah. ;) di kuantan, rumah impian perdana adalah berhadapan dengan padang permainan. saya sebut "padang permainan" bukan "taman permainan" adalah kerana padang tu mmg besar. ada budak2 main bola sepak. tepi tu ada court badminton/takraw lagi. dan jugak ada buaian dan gelongsor. mmg boleh dikatakan setiap hari abg abdul bawak solleh siddiq turun ke situ. sejak siddiq dah berjalan mmg saya serahkan aktiviti riadah petang tu bulat2 kepada abg abdul. saya dok rumah buat keje lain yang patut. keje yang perlu diselesaikan dengan segera tanpa gangguan siddiq nak berdokong la contohnya. semenjak berpindah ke jengka, budak budak ni mmg kurang aktiviti luar. sbb nak ke taman mainan mmg agak jauh dari rumah makabah saya. agak kerap jugak lah, bila balik dari taska saya akan bawak mereka ke taman permainan. bertukar ganti. hari ni di taman desa jaya 2, esok di taman jengka indah, lepas tu ke taman permatang shahbandar pula, dan pernah jugak di taman permatang shahbandar 2. bila pulang ke rumah, mood mereka lebih baik. badan penat mungkin. sampai rumah terus mandi, lepas mandi terus makan dengan senang hati, lepas maghrib dah ajak berbaring2 utk tdo. part ni mmg indah. :D








lagi kisah indah di tahun 2015 ialah potty train solleh. 3y++ dah budak bertuah tu. akhirnya berjaya jugak diaper-less. beberapa kali mencuba akhirnya berjaya. masa tu, dia sendiri yang tak nak pakai diaper. berkejaran lah mak dia g beli seluar dalam utk dia. try beli yang jenis brief tu dia tak suka. maka, pakai la yang macam boxer tu tapi jenis yang ketat mcm legging tu. tak pandai nak explain bentuk seluar kecik dia tu (perlukah explain? hahaha).

kongsi pengalaman potty train mmg mengundang stress jugak sebenarnya. byk kali kena mop lantai tau. sudah lah tinggal bersama makabah, rumah yang byk fabrik (sofa, karpet etc). mmg kena bersabar sangat2. kejadian terlepas poopoo merasa jugak lah sekali. masa tu dia main panjat2 kat cermin dalam bilik. pastu dia terbe.rak. dia jerit "mak, tolong aleh ni, tolong, tolong!!!" saya berlari dan jumpa 3 tompok ta.hik dia. mujur tak cicir2 merata. nak gelak pun ada, sebab kat sebelah meja cermin tu siddiq tengah mkn pisang goreng dengan penuh selera. kahkahkah.

cara yang betul2 menjadi ialah cara yang direka oleh abg abdul. abg abdul kata, "kalau solleh ken.cing be.rak kat tandas, abah bg duit syiling. bole masuk tabung, nak?" kebetulan dia mmg baru dapat tabung RHB yang warna pink tu. kalau masuk syiling dia menyala lampu. suka la dia. siap tanya, "kalau aleh kentut, abah bg duit tak?" "amboihhhh, kentut pun nak jual kat abah jugak?". dia jawab dengan deraian gelak ketawa. kahkahkah. bila tabung dia dah berat, abah dia janji nak keluarkan duit tu utk beli toys yang dia pilih sendiri. seronok la dia.

seluar kecik solleh jenis camni lah. tak sangka jumpa dalam google ;)


hadiah sbb berjaya potty train.


ok lah. till next entry. bai.......


19 January 2016

breastfeeding journey with siddiq ~ part 2

Abdullah siddiq anak bertuah sgt manja suka berdokong kuat merajuk
alhamdulillah..

dah dapat my 2nd master in breastfeeding. siddiq dah genap setahun 10 bulan 10 hari semasa mula-mula campur dengan susu formula. stok yang terkumpul mmg dah habis. kali terakhir saya cairkan ebm untuk siddiq ialah di pagi 13jan yg hening. nak aje saya ambil gambar masa tu, tapi kekangan masa la plak. lagipun, biarlah kenangan tu tersimpan dalam memori indah saya di pagi hari je, kalau ada gambar kang terasa nak share pulak. bila share menjadi viral pulak. golongan mak-mak yg OBSES dengan susu ibu semakin dibenci pula kebelakangan ni. ok, cukup dengan ayat-ayat negatif. kita kembali kepada mood ceria dengan cerita susu ibu. (nampak sangat aku lah mak yang OBSES itu). ;)
beberapa hari sebelum stok susu habis, saya mmg ada bagi siddiq minum susu formula. penah bg pediasure (solleh punye) dan jugak dugro. sebenarnya nak buat ujian samada siddiq ni boleh minum susu biasa (bukan susu tanpa laktosa tu). macam solleh, dia kena minum susu tanpa laktosa. kalau minum susu lain, dia nanti be.rak banyak kali dan najis dia agak cair lembik. pernah bagi solleh anmum, lactogen, dutch lady, nan. semuanya be.rak tak cantik. macam kesian plak dia be.rak banyak kali. mmg tak merengek sakit perut pun. tapi mesti ada sebab dia be.rak banyak kali dan cair camtu kan.

berbalik kepada cerita siddiq tadi, mmg najis dia pun tak seperti biasa masa minum dugro tapi bila bagi pediasure dia ok. maka, kami berdua buat keputusan nak bagi je siddiq susu yang sama dengan solleh iaitu pediasure. ya, mmg agak drastik la perubahan $$ daripada susu free kepada susu mahal. tapi apakan daya. mungkin nanti dah besar sket nak bagi susu mamex (susu soya yg solleh pernah minum dlu). buat masa ni, malas nak peningkan kepala.

tapi, perjalanan menyusukan siddiq belum berhenti sebab dia masih df dengan saya. cuma ketika di taska je dia minum susu pediasure. kesimpulan yang dapat disimpulkan dari perjalanan bersama siddiq kali ni, ya saya mmg semakin bersedia. mental dan fizikal. ketika susu sesekali merudum, saya masih boleh bergembira sahaja sebab stok saya mmg banyak untuk siddiq. selepas saya stop mengepam dia pejabat (kali terakhir pam ialah 28may2015), stok bertahan sehingga 13jan2016. berpindah randah stok susu siddiq. dari jengka ke kuantan, ke bukit goh (semasa banjir 2014), pastu ke jengka semula. turun naik lori/kereta susu tu. lejen sungguh! hahahaha.

sistem yang sama akan digunakan untuk anak ke3 nanti (jika saya belum menjadi WAHM lah). perlu jugak ditingkatkan lagi supaya stok lebih banyak. ya lah, mungkin masa menyusukan anak ke3 nnti, umur saya dah 34 tahun. hormon berbeza, keadaan berbeza dan bilangan anak berbeza pun pasti tugasan menjadi mak semakin mencabar kan. apa2pun, saya sudah teramat berbahagia dan berbangga di atas pencapaian menyusukan siddiq kali ni. semoga dapat df sehingga dia genap 2 tahun dan semoga proses weaning nnti akan semudah macam solleh dlu. insyaAllah.

saya nak kongsikan beberapa tips agak berguna untuk bf mom yang lain. antaranya;
~ bekal ke pejabat cuma 2 botol sahaja untuk guna semasa pam, lepas tu salin terus dalam storage bags. ini akan menjimatkan penggunaan botol, jimatkan ruang dalam peti, dan jimatkan ruang dalam cooling bag yang dibawa ke pejabat setiap hari.
~ bag yang 2 compartments tu agak penting. satu untuk letak ice pack dan ebm dalam storage bags. satu lagi untuk letak pam dan aksesori dan jugak botol tadi.
~ untuk jimatkan masa, botol dan pam berserta aksesori tadi tak perlu di basuh pun, cuma pastikan ia di dalam cooling bags supaya tiada bakteria membiak. balik rumah nnti, hanya perlu basuh pam dan aksesori dan jugak 2 botol tadi. ebm dalam storage bags boleh terus masuk freezer tanpa perlu disejukkan dalam chiller terlebih dahulu. ini kerana ebm tersebut telah pun sejuk semasa di dalam ice pack.
~ jadual mengepam yg saya gunakan adalah sangat membantu. nanti saya kongsikan jadual tersebut.
~ sentiasa minum air yang banyak. jangan stress. walau berapa oz skali pun yang dihasilkan dalam tetiap sesi, sentiasa bersyukur.
~ makan kerap. tapi saya makan banyak, sbb tu saya gemok. sejak stop pam, bertambah2 gemok badan ni. dah macam kerbau abah saya ckp. grrrrr.

mungkin ini sahaja buat masa ni. kalau ada lagi, nnti saya edit atau buat entry yang lain pula.






18 January 2016

Husband and Wife ~ Perkara kecil yang boleh jadi besar

Hai..

Topik hari ini agak macam serius tapi bukan lah serius sangat. selepas 6 tahun kawen baru boleh terpikir benda-benda yang kecik tapi tak perlu dibesarkan. awal-awal perkahwinan, semua benda kecil pun akan diperbesarkan. dua belah pihak pulak tu. kalau sayee tak besarkan, abg Abdul akan besarkan. so, kekerapan berantakan tu boleh bayangkan sendiri lah kan.

cara sidai tuala/sejadah/telekung/pelikat.
sayee tak suka buat benda yang memenatkan, tak suka berusaha lebih. sayee dah tetapkan, sidai tuala mesti kat bahagian bawah, sejadah telekung pelikat kat bhgn atas. tapi sayee tak suka bila nak sidai tuala tu, sayee kena selak sejadah dll tu sbb panjang meleret sampai ke palang bawah tu. so sayee ckp kat abg Abdul suh lipat dua dlu sejadah tu baru sidai, maka dia akan jadi pendek dan bole sidai tuala dengan senang hati tanpa berusaha lebih. ngengada kan. masalah abg Abdul ni, dia selalu lupa nak lipat dua sejadah dll tu. dan sayee selalu kena berusaha lebih yang mana sayee tak suka tu kan. lepas 6 tahun, sayee belajar untuk diamkan, dan betulkan je silap dia sidai sejadah pelikat semua tu. sebelum ni, mmg sayee moncongkan bibir mungil ni tanda merajuk sbb kena berusaha lebih masa menyidai tuala. stupid me!

cara pasang cadar.
kalau pakai fitted tu, sayee nak bucu cadar betul betul terletak kat bucu tilam. kalau sayee pasang, sayee akan make sure bucu bertemu bucu. tapi, kalau abg abdul pasang, paham2 sendiri je lah.. opsss.. bila perlu pasang cadar dengan kadar segera, (terpaksa tukar cadar bila anak muntah atas katil contohnya) dan sayee plak terlalu utamakan bucu what so ever, perkara kecil begini lah yang bole menjadi perkara besar. sebab sorang nak cepat bila anak dah nangis nak sambung baring2 tapi sorang lagi terlalu obses dengan bucu bertemu bucu. haaa, selepas 6 tahun sayee bole mengabaikan bucu what so ever tu lantak kau la nak dok mane, asalkan anak2 bole baring semula dengan kadar segera.

 cara susun barang dalam bakul susu anak
setiap kali outing, sayee akan sediakan segala mak nenek perkakas botol anak2 dalam bakul. bila letak kat lantai kereta, barang2 mak nenek semua ni takkan berterabur. they will stay inside the basket instead of bergolek-goler merata ceruk dalam kereta sampai susah nak cari. (again, sayee kan tak suka buat kerja lebih haha). sebelom keluar, mmg sayee dah susun siap2, botol air masak dok mane, flusk air panas dok mane, tin susu dok mane, botol2 susu dok mane, etc blah blah. bila bakul tu terlalu padat, setiap kali keluarkan, salah satu mesti akan tumbang sebab tibe2 takde support kiri kanan kan. (bole ke paham ape sayee bebel ni?). bila abg abdul yang buat susu, dia tak susun semula ikut turutan yang sama macam sebelum tadi. ini jugak perkara kecil yang bole menjadi besar. sebenarnya tak susah pun nak susun semula, cuma sayee kena adjust sedikit ketidakupayaan untuk buat kerja lebih sedikit dari biasa. tu je. selepas 6 tahun, baru sayee berupaya utk buat semua ni. tak kisah lah berapa kali dia nak tumbang pun, sayee susun semula. kalau tak larat sgt, sayee pun sama naik je buat exactly macam abg abdul buat. i just dont care anymore. hahaha.

procrastinate
abg abdul adalah seorang yang sangat sukeeeee menangguh, kalau mintak tolong dia, mesti akan ditanya, "nak buat sekarang jugak ke? nanti2 tak bole?". iye, bole mmg bole, tp kebiasannya kalau tak buat segera, dia akan lupa. manusia biasa kot, kalau saya pun selalu lupa nak buat sesuatu kalau menangguh2. solat pun pernah lupa sebab asyik menangguh2 di awal waktu. selalunya, saya cuma akan mintak tolong abg abdul buatkan kalau tgh menyusukan anak. sbb takut saya tertidur terus smpi ke pagi. contoh, "tolong masuk kain dalam mesin basuh ke dalam dryer". iye, mmg bole tunggu. tapi kalau sampai ke pagi esok, tak ke busuk kain baju tu nnti? haaa gtu je la bende2 remeh yang selalu menjadi sengketa dalam rumah tangga. sekarang selepas 6 tahun kawen, saya dah tak kisah, kalau busuk kain tu basuh je la semula. kalau tertdo tak siap keje umah, bangun je la awal2 pagi. time anak tgh lena diulit mimpi. lepas siap keje umah bole minum kopi di awal pagi sementara anak2 belom bangun. me-time yang sangat amat jarang dapat dikecapi. ;)

telefon bimbit
abg abdul suami ku yang sangat dicintai. dia seorang yang sangat payah nak cas telefon dia. mak aiii, geram kekadang bila telefon dia mati saya tak dapat nak call dia. masa tu mmg rasa nak start kereta g cari je dia kat mane. sangat amat selalu, saya yang cas kan telefon dia, bole? bila ada powerbank, sangat amat selalu jugak saya yang cas kan power bank dia. haish, tahap mmg manja teramat dah abg abdul ku ini. power bank kami ada seorang satu. saya pakai yang 10000mah. je sbb cuma nak ada sebagai backup je. sebenarnya telefon saya boleh dipakai sepanjang hari dr pagi smpi ke malam tanpa perlu di cas. cuma, in case kalau terlebih guna telefon mungkin akan abis bila petang kan, so saya rasa satu keperluan jugak. satu hari powerbank saya buat hal, saya beli lagi satu yang 20000mah. bila dah beli, yang lama tadi elok je pulak. masih boleh pakai. maka, kami ada 3 powerbank. makin rancak la tahap kemanjaan abg abdul tidak mengecas telefon mahupun powerbank. sbb dia tau, kalau abis powerbank dia, ada lagi satu yang saya tak pakai. hhmmmmppphhh. tapi walaupun begitu, saya redha je jadi tukang cas dia. hahahha.

agaknya, ini lah sahaja contoh perkara kecil yang boleh menjadi besar dapat saya kongsikan kali ni. lain kali sambung lagi part 2 kalau ada. hehehhe. perkahwinan adalah hubungan antara 2 insan yang berlainan keperibadian tapi perlu saling lengkap melengkapi antara satu sama lain. kalau dedua rajin cas telefon kang, tinggi pulak bil letrik kan. hahahhaha. i love you abg abdul.


Related Posts with Thumbnails

ads