30 June 2010

our ride!!

baru perasan sesuatu ni. sepanjang 5 hari kami pegi jenjalan, berbagai jenis kenderaan yang kami naik rupenye. bila kira-kira ada laa 7/8 jenis. rase mcm menarik plak. vacation yang penuh dengan adventure. merempit pun ada. siap gilir-gilir ngn abg abdul bawak moto. mmg 'romantik' sungguh pasangan ini berbulan madu. ekekek.


1) memulakan perjalanan dengan kereta cap saga dari kuantan ke lumut. masa naik kete, takde pulak abg abdul keletihan nak ajak tukar-tukar driver. mmg sepanjang perjalanan pegi dan balik, dia yang drive.

kami takde bergambar dengan kereta. ini satu-satunya yang ada gambar dalam kereta.


2) dari lumut, kami naik ferry plak nak ke pulau pangkor. siap pilih ferry yang ada deck. mcm tempat lapang kat tengah-tengah tu. betol ke deck? siap feeling-feeling amik angin cam titanic ok. hahaha.


us with our ferry. hehehe.



nmpk tudung dah terbang-terbang kena tiup dek angin kuat atas ferry.


3) bila sampai ke pangkor, ada ramai sgt pengunjung-pengunjung yang sewa moto untuk jalan-jalan keliling pulau. kami pun rembat la satu. khas untuk tatapan pembaca blog ni sajee, sayee uploadkan gambar ni. sayee merempit abg abdul dok belakang. hihihi.


nmpk? bukti sayee pandai merempit ok. bukan sekadar lakonan. hihihi.


4) masa mandi manda kat pangkor, abg abdul tibe-tibe teringin nak naik jet ski plak. hehehe. oleh kerana sayee pun naik jet ski gak, maka takde siapa yang bole amikkan gambar kami. harus lah sayee google gambar ini.





5) kenderaan ke5 plak ialah skybus dari kl sentral ke lcct. pic source; google.




6) seterusnya, AK 5362 dari KUL-LGK. hehehe. airasia lah. pic source; google.




7) sampai kat langkawi, kami sewa kereta. tapi maseh lagi jenis kenderaan yang sama dari kuantan. cap aje yang berbeza. oleh itu, kenderaan ke7 ialah;


ni bot yang kami naik untuk island hopping. 
kami pegi ke pulau singa besar, pulau dayang bunting dan pulau beras basah naik bot neh.



8) yang terakhir ni, sayee kurang pasti ini adalah kenderaan ke tak. tapi sayee rase iye. wut say u? hehehe.


kan namanye cable car. kenderaan la jugak.


masa naik cable car ni sayee mmg rase takut. dok atas lama2 pun sayee rase mcm nak tumbang ke bawah je. seb baik titi gantung tu tak bukak untuk orang awam. abg abdul ajak g situ dah. fuhhh. seb baik...

sejak kawen ni, sayee jadi penakut plak. naik kete laju sket pun dah takut. dlu masa bujang, selamber je balik jengka malam-malam. sorang-sorang je. penah tu kul 10 sayee gerak dari ktn. smpi jengka dah dekat kul 12mlm. penah jugak sayee drive sorang-sorang awal pagi kalau kena outstation ke melaka / seremban. tapi tu masa bujang la. skang bile dah berdua, buat ape pun nak kena abg abdul teman. heran la. tapi benar...


~~orang langkawi tempatan kata sape yang pegi mandi kat tasik dayang bunting atau terminum air tasik tu, ada peluang utk dpt baby. sayee ada g mandi kat situ ngn abg abdul. harap-harap dengan izin Allah, sayee diberi peluang untuk conceive. amin.




29 June 2010

kejap ada, kejap takde...


mcm chipsmore ek? kejap ada kejap takde.. apekah? huhuhu. 


untuk pengetahuan seme orang, sejak april lepas abg abdul ku telah menyimpan jambang dan rambut nya. keluarga yang rapat dan kawan-kawan rasenye seme tau abg abdul mmg ske berimej botak. tapi sejak april tu lah, sayee mintak dia simpan jambang dia. sbb nak tgk camne rupa dia kalau berjambang. sejak tu jugak la dia simpan rambut dia bg panjang sbb nak sepadan kan dengan jambang dia yang semakin hari semakin panjang.

photo taken on 22jun. venue; teluk batik.


tapi sekarang tidak lagi. setibanya di langkawi, abg abdul tercari-cari kat mane kedai gunting rambut. siap tanye tukang urut kaki tu lagi. dan tercapai la niat dan hasrat abg abdul nak 'menyodok' kepala di sana. ini la buktinya. 

photo taken on 26june. venue; 705meter above sea level. hehehe.


~~bila smpi jengka, abah sayee kata dia abg abdul handsome kalau rambut pendek dan tidak berjambang. sebenarnye dah lama abg abdul tunggu abah jengka nak komen pasal dia rambut panjang dan berjambang. hehehe. tiada lagi jambang-jambang kesayangan ku itu. nti nak suh dia simpa lagi la. hehehe.



27 June 2010

i'm 27 yrs old on 27.06.10

27 jun 2010 bersamaan dengan 14 rejab 1431H. sayee berumur genap 27 tahun. sayee mmg sgt ske no 27 sejak tau sayee lahir pada 27hb. tahun 2010 ni kali pertama sayee sambut bday dengan my abg abdul. umur plak 27tahun. i loikeee. sbb banyak no 27. ekekeke.

kalau ikut surat beranak sayee, waktu kelahiran adalah pada 7.20 pagi. ske lagi. sbb ada no 2 dan 7. ekekkee.

sempena ulang tahun kelahiran sayee yang ke 27 ni sayee nak publish kan 27 keping gambar-gambar sayee dari kecik sampai besar. of course la gambar-gambar yang comel saje. ekekeke.


alifah~~6 months old


alifah~~11 months old


alifah~~tak tau brape bulan umur.
masa sayee kecik slalu kena letak atas meja supaya along sayee tak dpt usik. 
along sayee sgt nakal masa kecik. beze umur kami cuma setahun setengah.
tapi meja ni cam rendah je. maybe sbb nak amik gambar la kot. haha.


alifah~~tak tau berapa umur.
alifah dengan mak kesayangan dia.


alifah~~dengan along dia lagii


alifah~~umur 4tahun. budak ni nama lia norazmira. 
mak sayee jaga anak cikgu ni sbb mak sayee surirumah.
sayee sgt lambat dapat adik. tapi sayee sgt ske budak kecik. 
mak citer sayee slalu nangis nak amik adik orang lain bawak balik.


alifah~~umur 4 tahun jugak.
dengan anak cikgu jugak.


alifah~~ni 9 tahun. masa ni mustaqim dah lahir.


alifah~~2001 kat matrik Kolej Cermai. ni geng telur masin.
smpi skang sayee taktau kenape lelaki jahat kat KC tu panggil kitorang geng telur masin.


alifah~~2003 1st year kat USM.
since matrik muka sayee byk jerawat. smpi 1st year pun lom baik lagi. naik 2nd year dah comey sket. hehe.


alifah~~2003 1st year USM gak.
ni geng kaki pukul. hahaha. kami ni seme brutal2. ada sorang kawan lelaki sayee bg nama ni. lawak!




alifah~~syawal 2003
ni masa 2nd year. jamuan raye skul awam.



alifah~~2004 masa 2nd year USM. ada lawatan ke skul civil UTM.
kalau la sayee jumpa abg abdul masa ni. hehehe.


alifah~~2004 3rd year. atlet handball untuk desa lembaran ;)



alifah~~sept 2004 3rd year gak.
@ mummy's wedding.



alifah~~july 2005 3rd year semester break.



alifah~~jun 2006
my bestfriend's wedding - anaconda.


alifah~~mac 2007 final year USM.
sayee kena chicken pox masa final exam sem 1 FINAL year dah. sadis giler.
hijau2 tu adalah ubat tradisi orang penang. daun ape tah, digiling dengan bedak sejuk. sapu seluruh badan.




alifah~~april 2007
ni masa tgh sebok buat FYP. amik gambar nak hntr resume. kena gelak sbb resume gambar tudung bunga2.






alifah~~jun 2007
masa buat LI kat SZY. kena buli oh masa neh.
kat sini jugak la sayee jumpa jodoh. hehehe.






alifah~~07/07/2007
abis LI 6/7/07. terus naik bas g penang nak attend wedding acu. hehehe.



alifah~~ogos 2007
vacation kat pulau perhentian. sebelom masuk keje.




alifah~~ogos 2007
my Grad day!! yippiieee...
naik stage muka itam sbb sunburn pulau perhentian. haha.


alifah~~mac 2008
tdooo atas rumput kat hill stand Sepang Circuit. hehehe.




alifah~~may 2008
@ genting. jalan2 release tension dengan mummy n midd.





alifah~~27jun2008
bday celebration @ mcd TC. hehehe.




alifah~~ogos 2008
masa cinta baru nak berputikkk.. ececececce.
venue: WWWF tanjung lumpur ;)



ok, dah cukup 27 keping gambar paling comel. hehehe. semoga sayee dipanjangkan umur dan diberi kesihatan yang berpanjangan untuk menyambut ulang tahun kelahiran ke 28. dan kalau dimurahkan rezeki, mudah2an dapat sambut dengan status baru sebagai bonda. amin. Ya Allah Ya Tuhanku, berilah peluang untuk Alifah binti Ahmad Sabrey untuk mempunyai zuriat. Amin.


oh ye, sayee slalu mencari2 sape lagi yang lahir pada 27hb. ramai jugak yang sayee jumpa. antaranya;


27 dis~~ yaya a.k.a achikss nyettttt...


27 april~~ luqman my nephew...


27 feb~~ erisya, my friend's boyfriend's baby sis


27 sept~~ nafisah ali. my classmate USM.


27 oct~~astitoi. my mom's ex staff. tapi takde gambar.



hehehe. ada sape2 lagi lahir 27hb? meh la berkongsi this lovely lucky number ;)




Selamat Hari Ulang Tahun Kelahiran yang ke-27...

15 Ramadhan, tepat jam 0720 waktu malaysia 27 tahun yang lepas, lahirlah puteri kedua untuk pasangan ini;


Ahmad Sabrey Idris dan Zainab Yusoff



Syukur, Alhamdulillah.


menurut sumber-sumber yang bole dipercayai, pada asalnya puteri kedua ini nak dilahirkan secara normal di rumah kediaman sahaja. dan berbekalkan bidan kampung sahaja. tetapi akibat daripada beberapa sebab yang tidak dapat dielakkan, Zainab Yusoff dibawa ke HTAA untuk melahirkan. oleh kerana itu, menurut surat beranak, tempat lahir puteri kedua adalah di Hospital Besar Kuantan.

puteri kedua ini dinamakan Alifah binti Ahmad Sabrey. juga menurut sumber-sumber yang bole dipercayai, pada mulanya Ahmad Sabrey Idris ingin menamakan puteri kedua ini dengan nama Azlina, tetapi seorang ustazah memberi cadangan dan nasihat bahawa Alifah membawa makna yang lebih baik.



di kesempatan ini, sayee Alifah binti Ahmad Sabrey ingin melahirkan rasa terima kaseh yang tidak terhingga kepada Ahmad Sabrey Idris dan Zainab Yusoff kerana membesarkan dan mencurahkan kaseh sayang kepada sayee selama 27 tahun jangka hayat sayee. syukur yang tidak terhingga juga kepada Allah SWT kerana menganugerahkan seorang ayahanda dan seorang makbonda yang penyayang dan pengasih. panjangkan umur kedua ayahanda dan makbonda sayee supaya sempat sayee membalas jasa mereka berdua. Amin.





25 June 2010

entry memasak kueh seri muka...

 *Auto-Published Entry*



ahad 20Jun2010 ~~ untuk pertama kalinya sayee belajar buat kueh seri muka. kueh yang kaler ijau-putih tu. opss. tiada unsur-unsur politik di sini ok. lagi pula sayee penyokong warna biru dan merah ok. penyokong tegar....!! tapi udah memang kueh ni kaler ijau-putih, terpaksa la kan? ok, sila layan dlu gambar yang sayee google ni.


 
  yang kami buat tak sempat nak snap dah kena ngappp!!


resipi yang ada 2 org cikgu agak bercanggah pada mulanya. tapi seb baik menjadi jugak kueh kami. sebenarnye, my SIL no3 yang dah biase buat kueh ni. dan katanya, resipi dia adalah cara yang mudah. ape saje yang mudah ni, sangat la sayee berkenan. yang cerewet-cerewet ni agak malas nak cuba.

nak resipinya? sayee snap pic ok.. sbb SIL no3 tulis untuk SIL no2. jadi sayee snap gambar aje sbb malas nak salin semula. ekekeke.

canggih sungguh mintak resipi zaman serba canggih neh kan?


bila dah dpt resipi, sayee kena hambat ngn MIL suh beli beras pulut. katanya, kalau amik resipi kena buat praktikal terus. ekekeke.

yang kami buat kali ni, pulut putih tu guna resipi SIL. tapi kepala plak guna resipi MIL. kalau ikut SIL, part kepala tu blender je then curah atas pulut yang dah ditekan-tekan. pastu terus kukus lagi skali. simple kan?

kalau nak ikut yang dalam gambar bawah ni pun bole. bezanye, part kepala cara MIL kena masak dlu lepas tu terus curah atas pulut. dan sejukkan. bila dah keras, terus bole makan.

  beras pulut dibasuh dan letak dlm loyang. curah santan cair. terus masuk dlm kukus.


ni untuk kepala, kena guna santan pekat. kalau sayee buat, harus la sayee guna santan kotak aje.


ni pulak bancuhan untuk kepala sebelom dimasak.




~~bila dah dipotong-potong dan dibahagi mengikut umah maseng-maseng, ada lah satu bekas untuk bawak umah mak sayee. sampai umah mak sayee, kami mkn bekalan tu. jadi secara mengelat kami dpt mkn lebey la. sbb bekalan untuk kami, kami mkn kat sepakat-membawa-berkat. mengelat kan??? ekekeke.





24 June 2010

all-Time Favourite**Grey's Anatomy

*Auto-Published Entry*


Grey's Anatomy. selain Prison Break, series yang ni la sayee simpan dlm HDD sayee. takkan sekali-kali akan didelete. takkan jemu walaupun tgk ulang-ulang banyak kali. adakah sayee penggemar gosip dan scandal? BIG no!! ekekeke.



mula-mula start tgk masa final year. dok umah sewa. ada streamyx. sayee mula belajar donload movies. mmg berderet-deret la movies dlm list kat bitcomet sayee. ntah camane sayee bole tertarik nak tgk citer neh. last skali jadi ketagih. masa nak exam, slalu kena marah sbb tak study tgk citer neh. bila dah abis exam je, terus sayee balas dendam MENGADAP tgk citer neh tanak buat bende lain dah. ekekeke..

watak paling sayee ske dlm citer ni confirm ler dr derek shepperd. brain surgeon ok. smart sgt. suweet somemore. opss. tak leh elaborate lebey-lebey. nnti abg abdul jeling sayee. saksikan la sendiri betapa suweet nye dia dlm citer neh.







"This is a good day to save lives. Let's have some fun." he loves to say this. suweet kan? 








citer ni mmg tak penah kering dari scandal. sampaikan sayee sendiri kalau masuk mana-mana hospital kat malaysia ni, terus teringat kan citer neh. dan sayee penah terpikir, "kat spital ni ada scandal cam grey's anatomy tak?". hahahha. kuat betol pengaruh. lets imagine. if kena keje 36hrs without going home, confirm ler scandal pun dengan orang yang sama tmpt keje kot kan? that is what happen kat SGH ni kot. Seattle Grace Hospital. ekekke.

















lagi satu yang sayee ske tgk citer neh, pasal dorang seme ada quote masing-masing. ada sesetengah tu yang bole digunapakai dalam kehidupan harian sayee dan mungkin jugak some of u. maybe. its not just the scandal that im eager sgt nak tgk. its their life. personal life. saving ppl's life. love life. rumah tangga life. byk sgt yang sayee dapat dari citer neh.








dalam kisah cinta tiga segi antara addison, derek dan meredith ni, sayee lebey suke kalau derek dengan addison. pasangan secocok. suit each other very much. tapi, dah pengarah suh derek pilih meredith kan, terima aje lerrr.. hehehe..





minah ni plak, sayee ske gak. sebelom tgk dia dlm citer ni, sayee tak penah perasan dia berlakon citer lain. tapi since dah kenal dia, most of her movies sayee tgk ok. termasuk la killers yang hampehh tuh. 27 dresses pon sayee tgk gak. hehehe.

abis dah citer review, layan gambar2 plak. yang sayee google.























~~semenjak dah busy dan malas ni, sayee dah tak donload lg. nnti kalau ada kesempatan g bukit feringgi, wajib sayee cari dvd cite ni. dan layannnnnnnn....







Related Posts with Thumbnails

ads