ingt tak dlm entry bUmi DemAm sayee ada bgtau sayee beli beras pulut itam. pasal itu abg abdul la, tibe-tibe nak mkn bubur pulut itam. secara jujurnya, sayee tak penah masak bubur pulut itam. penah buat bubur jagung, bubur kacang ngn pengat pisang aje rasenye.
cara abg abdul mintak, baekkk punyer;
pengidam: syg, abg rase mcm sedap je kalau dpt mkn BUBUR.
si jahil bubur pulut itam: abg nak bubur ape? (masa tu waktu pagi2, sayee pk dia nak bubur nasi @ porridge tu untuk bfast)
pengidam: bukan, bubur untuk menu minum petang. bubur kacang ke, bubur jagung ke.
si jahil bubur pulut itam: ooo, ok. nnti syg buat ye. abg pilih la nak bubur ape.
pengidam: syg reti buat bubur pulut itam tak???
OMG, terkanjat sayee seketika. tapi pura-pura maintain la. keh keh. sayee bgtau la sayee tak penah buat tapi sayee rase sama aje ngn bubur-bubur yang lain. (dlm hati mmg tak confident langsung)
tibe hari ahad 230510, abg abdul ajak g beli barang nak buat bubur pulut itam. si jahil bubur pulut itam ni terkanjat kali ke2 sbb lupe nak mintak resipi ngn mak. hik hik. kebetulan plak mggu tu mak sayee ada conference. camno nak tanyo???
dengan pantas sayee mendail no tepon cikngah (mak sedare) dan tanye la resipi nak masak bubur pulut itam tu. kebetulan hari tu jugak, cikngah baru je buat bubur pulut itam. bila dia dah citer camne nak buat, sayee pun jawab. "o0o0o0o0o0o0o0o0, same je macam nak buat bubur lain ye??" cikngah ckp, "mmg la". ciss, kalau tak tanye pun takpe.. hik hik.
nak kongsi resipi, silakan amik ini ye.
mula-mula basuh beras pulut tu extra bersih sbb nak ilangkan warna merah.
untuk 2 genggam beras pulut, letak 5 gelas air.
rebus atas api perlahan. kacau kadang-kadang.
bila air dah agak kering sket, masukkan santan. kacau lebey kerap.
masukkan gula. masak sampai gelegak.
rase dlu, kalau kurang manis, tambah gula.
kalau dah ok baru tutup api.
kesimpulannya, dapat laa abg abdul makan bubur yang diidam2kan sangat tuh. melompat-lompat dia kegembiraan sbb dapat mkn tu. betol-betol teringin neh. he he he.
pic source: google. sayee punya lupa nak amik gambar.
smlm pas balik keje, sayee buat lagi skali bubur pulut itam. kali ni abg abdul mkn semangkuk aje, lebey nye dia suh sayee buat eskrem. alaa, letak dlm plastik panjang-panjang tu. ekrem malaysia kan? bila dah abis masukkan dlm tu, dpt la 12 batang eskrem. dia lom mkn lagi rasenye. sbb lom keras dan lom betol-betol sejuk. skang kan musim bumi maseh lagi demam, tu pasal dia mintak suh buat bubur tu jadi eskrem plak. macam-macam kan?
ini jugak sayee google. nmpk tak eskrem msia tuh?
~~tak sabar nak balik dan rase eskrem msia perisa bubur pulut itam neh. hehehe.
k.jue pn x penah wat bubur pulut itam! hehe...
ReplyDeletehehehe.. sayee pun baru 2 kali kakjue. tu dah ada resipi.. try la.. kak jue ske mkn ke tak? buat eskrem musim panas ni mesti cepat abis.. ;)
ReplyDelete