Mari main Masak-Masak bersama Sayee Yer..
Bahan-bahan :
1) sebungkus kek swiss roll perisa sesuka hati. kalau vanilla sedap gak, tp warna kurang menarik. pilihan hati sayee mlm td adalah perisa pandan.
2) setin cocktails cap ikut pilihan hati sendiri. tin yg besar ye. (p/s: kalau nak guna tin yg kecik tu, bahan-bahan lain sila bahagikan kepada 2 bahagian jugak)
3) setin susu cair cap ideal (sbb yg ni paling sedap)
sila toskan sirap dlm cocktails secara begini yer..
4) tepung custard cap birds. bukan sebungkus yer tp cuma 6-7 sudu besar aje..dibancuh terlebih dahulu dgn setin cair.
nmpk air dlm tin susu cair tuh? tu setelah susu cair nya dicurahkan ke dalam periuk.
5) esen vanilla dgn sukatan 1 atau 2 penutup. sayee ske letak 2 penutup. (GAMBAR SEPERTI DI BAWAH)
6) gula pasir biasa bukan gula perang. (GAMBAR SEPERTI DI BAWAH JUGAK)
7) sepaket serbuk jelly cap taktau tp gambar seperti dibawah (Warna MERAH)
Cara-Cara :
1) Baca la Bismillah.........
2) potong kek swiss roll td dan susun-susun dalam bekas untuk jadikan base.
sebenarnya kena make sure takde rongga-rongga supaya custard nnti tak bocor ke bawah. tp sayee sedikit comot mlm td. jadi la camni.
3) sirap cocktails tadi direnjis-renjis atas kek dan buah-buah nya disusun atas kek. lapisan ni susun sedikit je buah-buah tu.
4) masuk susu cair dlm periuk, masukkan tepung custard yang dah dibancuh dgn air td dlm periuk tu jugak
.
5) masukkan esen vanilla
6) masukkan gula
7) masak atas api perlahan, kacau sampai jadi pekat. if tak kacau sentiasa, nti jadi berketol-ketol.
8) tuang custard pekat tadi atas buah-buahan cocktails td. ratakan bagi cantik dan comey.
9) tabur lagi buah-buahan cocktails td atas custard. lebey banyak dr tadi. pastikan custard anda yang belom keras dgn sempurna itu tidak pecah hokay.
10) masak serbuk jelly tadi ikut arahan kat belakang paket yer. pastu tuang atas custard td juga dgn berhati-hati untuk mengelakkan custard itu pecah..
11) tadaaaaaa... sudah ready untuk disejukkan dalam fridge anda.
SELAMAT MENJAMU SELERA....!!!!
Layan je laa gambar-gambar trifle yang penah sayee buat dolu-dolu...
~~sayee penah buat dlm bekas kecik2 yang org jual dadih tu kan, dan sayee JUAL kat kedai depan opis SZY dlu.. hehhe.. tp sempat beberapa kali je laaa. sejak sebok outstation, dah x jual dah.. last 2 wks, balik umah PIL, sayee ajak SIL sayee buat neh.. hehehehe... big credit to miss YAYA...!!!
OMG! angah dak usm transkrian kan??
ReplyDeleteI follow u...
looks yummy, nanti2 bila free nak try buaat gak lah
ReplyDeleteye mama farrihin, usm.eng di hatiku.. hahha.. i used to envy with ur pink stuff dolu2. hehe..
ReplyDeletemommy SN, try laa.. senang aje.. n sedap dimakan.. :D
K.jue pn suka wat trifle nih. Senang dan Sedap!
ReplyDeleteIn fact, inilah satu2 nyer desert omputih yg k.jue penah bt..yg lelain, amik resepi je lebih. Btnye tidak! hahaha...
Tapi resepi k.jue x boh esen vanilla...next time k.jue lah =)
k.jue,
ReplyDeleteselain x buh esen vanila, yg lain seme sama ek? rasenye xde beza sgt rasenye kan. cuma bau je la sedap sket kalau buh tu. hehehe. cuba la. sy ske kek vanilla, kek pandan ni sy guna sbb nak bg nmpk colourful sket. hehehe.
best neh, lain kali leh tukar2 resipi ye.
A'ah..bhn2 lain sume sama. K.jue pn suke kek vanila! ;)
ReplyDeleteEr k.jue ni bknnye pandai sgt masak pn - nama jer dh kawen! heheh. Ok lah..next time klu k.jue masak2 or wat puding, k.jue post kt entry k? =)
hehe.. best2.. sayee pun xreti sgt masak2.. sbb tu ske carik resipi.. resipi masak ape2 pun bole..lauk especially.. mmg sy carik2 sgt. ;)
ReplyDelete