10 January 2011

aiskrim goreng meleleh-leleh YUMMYYY

salam,

ari sabtu lepas, masa g shopping groceries tu sayee beli roti. umah kami kan agak jarang mkn roti, sbb abg abdul tak ske sgt mkn roti. dia prefer biskut.

roti tu, sayee nak buat aiskrim goreng. bukak blog catlinafly, tgk gambar dia mcm syahdu giler terus telan air liur. sayee xciter kat abg abdul sayee jmpa resipi ni. konon2 nak suprise ler bila dia tanye nak masak ape. tapi, dia x ngedan-ngedan nak tau. kantoi begitu saje ye..

hehehe, takpe lah. lambat-lambat nnti dia tau gak.

gambar ni sayee amik dr blog dia. sbb sayee tak sempat nak amik gambar sayee punye.


masa buat tu, sayee ingat-ingat lupa je cara dia. malas sangat nk on pc, jadi sayee buat je lah. sayee x spray pun roti tu. cuma sayee tekan2 macam bg dia mampat je. seb baik x terbukak masa goreng. tapi ada lah part aiskrim yang cair meleleh dlm kuali. haishhh !! kena praktis lagi..

sayee buat dapat 6 ketul, sbb beli roti pendek je. abg abdul mkn 1 dan stgh. sayee mkn stgh je. iman (nephew) mkn 2. abg long n mak buyung satu sorang. abis. wajib buat lagi kan??

ok, resipi sayee copy dari catlinafly ye.

Bahan-bahan:
  • 10 keping roti putih(aku guna 12 keping roti gardenia-dapat 6 bijik)
  • 5 scope aiskrim (apa2 perisa)-6 scoop sebab 6 bijik-guna perisa stobewi
  • Plastik wrap ( untuk balut roti)
  • Minyak

Cara-cara:
  1. Lembabkan roti dengan air ( saya spraykan roti tu )
  2. Skopkan aiskrim ke atas roti.
  3. Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
  4. Tekan acuan telur yang bulat tu (hana guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar).
  5. Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman - hana simpan semalaman(aku simpan semua terus dalam satu tupperware microwave resistant, tak sempat balut dgn wrap..)
  6. Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak sudah betol2 panas.


~~sayee guna perisa padelpop pelangi. oh yummy...!!! petang tu plak, sayee buat eskrem jugak, perisa vanilla je sbb guna susu putih je. pastu sayee letak chocolate chip dlm tu, nti balik nak mkn dengan chocolate rice. sedap tak agak2nye?




4 comments:

  1. ooo..camtu ke caranya...best2..tq bg resepi ni yer :)

    ReplyDelete
  2. wah..menarik..ley la guna eskem kacang hazelnut yang cikna wat semalam ekk..hahaha..jgn jeles...TQ..TQ..

    ReplyDelete
  3. d_La, senang je kan... try lah.. :D

    ReplyDelete
  4. cikna, akak pun nak buat lagi, guna eskrem choc chip akak buat arituh... :D

    tak jeles sgt sbb akak ada choc chip punye...eekekek....

    ReplyDelete

LUAHKAN RASA ANDA DISINI

Related Posts with Thumbnails

ads