burppppp. alhamdulillah. kenyang betol lepas mkn seketol egg tart yang padat dengan telor. yummyyyy!! (eh, baru perasan jam dah kul 12 tgh mlm. opssss termakan dan terlanggar diet). konon2 saje tu. hehehe.
seperti yang dijanjikan, sayee nak buat entry bergambar sebagai bukti sayee betol-betol buat tart telor pada 28july2010. sejarah mungkin berulang. hehehhe.
untuk bhgn inti nya:
3/4 cawan gula putih
2 sudu besar (rata) tepung kastard
3 biji telor, kocak mcm nak buat telor dadar tapi jgn buh garam
setin susu cair
ini campuran gula dan tepung kastard dan susu cair.
ditapis masuk ke dalam periuk. tapis untuk mengelakkan kejadian berketol-ketol berlaku.
telor dikocak tadi dimasuk dlm periuk yang sama
masak dengan api perlahan sehingga agak2 pekat.
ketepikan dan biar sejuk.
untuk bhgn kulitnya plak:
secawan marjerin
ini adalah campuran 2 sudu besar gula dan esen vanilla dan sebijik telor dan tepung gandum
(umah sepakat tiada mixer, maka tgn katang sayee bertukar menjadi mixer hehehe)
proses menenyeh adunan tadi dlm muffin pan ni.
proses menuang inti tadi ke dalam acuan tadi
ready untuk di bakar. suhu 150C selama 45 minit.
oh, sayee takut tgk macam nak pecah.
ready to eat. nmpk yummmy tak?
tart telor dilayan bersama air teh mamak (bak kata loppy)
~~gambar-gambar ini diamik oleh abg abdul. sebagai upah sayee buatkan teh mamak untuk dia.
agak dah.. om sahak yg amik. td musykil, dua2 tangan tengah tapis, tgn sape pgg camera? x kan guna stand kot.. hahaha
ReplyDeletewah, bersungguh bebenor tante nak buat entry tart telor smpi guna stand? hahaha... stand ape pun tadak, tripod jauh skali... yg ada cuma 'stand' bergerak tapi perlu diupahkan... hehhehe...
ReplyDeleteSuke mkn egg tart! tapi nk wat, oven blom ada lagi...huhu.
ReplyDeletenak buat jugak...nmpk sedap
ReplyDeletekak jue, beli cepat. sbb ada promosi murah2 kat giant. eh silap, kafu kot..
ReplyDeletemommy SN, dah bersiaran dari jepun eh? buat la.. baby SN pun bole mkn. sedappp. :D