salam, dah lama sayee tak tepekkan resipi kat blog ni kan. sebok dengan blogger challenge lah, sebok dengan tupperware lah. penyudahnye, dapur sayee pun x berasap. nak update citer pasal umah baru pun belom sempat. citer akuarium pun x update lagi. haishhh, byk nye hutang.
xpe, harini blogger kembali memasak. sayee baru belajar buat rencah ni. mak sedare yang dok kat dungun tu yang ajar. hasilnye mmg sgt sedap. bayangkan lah, siap masak je terus ngap, gambar pun x sempat nak snap. haaa, dpt bayangkan tak? ;)
ok, bahan-bahan yang diperlukan ialah:
- lada kering sebanyak 2 ringgit.
- bawang merah 1 ringgit.
- bawang putih sket je, agak2 lah 5-6 ulas ye.
- halia 4 cm lebey kurang.
- lengkuas, yang ni kena banyak. lebey kurang selebar 3 jari kot.
- bunga kantan 3 kuntum
- air asam jawa
- gula merah
- garam secubit
- air
- minyak masak
- daun kesom
cara-cara
1) blend lada kering + bawang merah + bawang putih + halia (bhn A)
2) hiris lengkuas + bunga kantan, pastu blend jugak. (bhn B)
3) tumis (bhn A) dengan minyak masak yang banyak.
4) masukkan (bhn B), kacau lagi.
5) masuk air asam jawa + gula merah + garam.
6) biar lama2 atas api supaya semua bahan betul2 masak. kalau kering, tambah air sikit demi sikit.
7) lepas tutup api, campak daun kesom, kacau2.
8) siap.
p/s kalau ske, bole letak belacan sket.
rencah ni kalau simpan dlm peti, bole tahan smpi 2-3 minggu. kalau ikut sukatan atas ni, bole dpt banyaaakkkk. sekuali besar. kalau nak bakar ikan, amik secukupnye, pastu simpan semula dlm peti. rencah ni sedap dibakar dengan ikan (semua jenis), kerang, udang, sotong, ketam dll. cara nya pun mudah.
basuh bahan mentah tu bersih-bersih, bakar atas api dapur gas je, lapik dengan daun pisang untuk bau yang lebey menyelerakan, bila dah separuh masak, baru letak rencah ni. bakar lagi sampai betul-betul masak.
perghhh, mmg menjilat jari..!!!
~~nnti bila sayee buat dan amik gambar, sayee buat entry bergambar plak ye.
No comments:
Post a Comment
LUAHKAN RASA ANDA DISINI