20 July 2011

mari mengenal ingredients

ni seme gara-gara channel 706 la. tgk omputih ni memasak. ingredients pun sayee tak kenal, camne nak tiru resipi? dah la perut n tekak ni melayu kaw kaw. opsss.

buat entry camni saje je la, kot tibe2 jmpa bende2 camni kat groceries store, bole la try beli dan try masak tiru resipi rachel ray. wah gtuu!!


1) anchovy paste
yg ni sayee jmpa dalam resipi caesar salad. utk buat dressing. rachel ray la ajar.

2) saffron
ni plak sayee search makna dia kat google translate, dia kata kunyit. tapi turmeric tu kunyit kan? arituh kawan mak sayee ada kata, saffron ni kalau beli kat mekah murah je. sayee tak tau pun ape kebende ni. tapi sayee jmpa dalam resipi lobster paella dalam rancangan barefoot contessa tu. dia buat masakan jadi kuning. cam kunyit jugak.



3) nutmeg
yang sayee tau, nutmeg ni nak bg rase pedas sket. rachel ray yg kata. dia guna utk masak mac n cheese with ham arituh. dia sagat2 terus masuk dalam masakan.


4) dijon mustard
ni pun untuk buat dressing salad. nmpk cam mayo thousand island seme tu kan. tapi sayee x penah jmpa la. patutnye mesti dekat2 ngn mayo tu, tapi dok penoh jupo pong!! kena cari betul2 satu persatu kot. hehehe.


5) vinegar
yg ni sayee tak pasti kandungan alkohol nye. cuka dlm bahasa omputih vinegar la kan? masa nak beli tu kena tgk betul2 la ingredients nye kot. guna utk salad dressing pun ye. utk sos pasta pun buh jugak.


6) worcestershire sauce
ada dalam resipi caesar salad tu jugak. yg ni sayee dah beli kat giant harituh. baca kat botol, bole guna utk jadi pencicah, bole tambah dalam kuah utk menyedapkan. sayee beli utk masukkan dalam ayam masak kicap ke daging masak kicap ke. pedas sket kan.





7) types of pasta
sayee kan dah kata, sayee ni tekak melayu. ikan patin sayee kenal la. beras pulut beras biase beras wangi beras siam sayee kenal la. pasta, BIG NO!!! sayee mmg tak kenal. yg sayee tau panjang2 tu spageti. tu je.

cavatappi

spaghettoni (thick spaghetti)

normal spaghetti

spaghettini (thin spaghetti)

fedelini

seme ni sayee google aje. info sayee dapat dari sini. pasta ni ada long pasta, ribbon-cut pasta, short-cut extruded pasta, decorative shapes, irregular shapes etc etc. seronok pulak belajar pasal ni. minat membuak-buak nak masak. hikss.




8) types of cheese
yang ni lagi la berlembangggg. byk ok! siap ada list mengikut negara lagi. negara asal cheese tu la kan. kalau nak tgk full list, klik sini.



9) types of culinary herbs
sayee penah jmpa kat giant, tapi yg dry bukan fresh. tgk omputih tu masak seme guna yg fresh. dorg tu tanam sendiri. kalau nak guna main petik aje. sayee pun terpk, kalau tanam kat msia bole idup ker? msia ni tanam daun kesom daun kunyit daun pisang daun pandan, idup lerrrr. kan? hiksss.


10) extra virgin olive oil
yg ni sayee dah start guna. tapi tak penah beli yg extra virgin ni. olive oil biase jer. skang ni baru guna yg ni.


sabtu lepas, sayee nak masak dan hntr bekal utk abg abdul. tapi sayee nak kemas umah jugak, sbb family in law nak dtg overnite. maka, sayee decided nak panggang ayam. sambil tunggu ayam tu masak, macam2 bende bole buat kan? tak plan nak buat ayam panggang, maka tak sempat la marinate ape bagai. sayee cuma renjis2 aje.

nak tau sayee buat camne? hikss. mula2 basuh ayam bersih2. pastu susun kat atas tray oven tu. tabur garam, pastu black pepper, pastu EVOO, pastu oregano (dry), pastu paprika spice sket, last skali worcestershire sauce, pastu masuk oven suhu 175 selama 20minit. bila kelenting je oven tu, terus masuk bekal bawak g site abg abdul. 

sayee tggl la 3 ketul kat umah, sabtu petang tu ramai2 smpi, dorg sempat la merasa ayam tu. dan ahad tu, mintak buat lagi. maka, sabtu ahad la kami mkn ayam panggang resipi yang sama.

ada lagi nak citer bende2 yang baru sayee cuba. entry lain la plak. panjang sgt dah ni. daaaaaaa~~~


No comments:

Post a Comment

LUAHKAN RASA ANDA DISINI

Related Posts with Thumbnails

ads