19 May 2012

satu pencapaian ~ breastfeeding

seperti biasa, entry breastfeeding mesti dimulakan dengan Alhamdulillah.......

semalam kami ada buat majlis aqiqah untuk solleh. (entry lain sayee citer n tunjuk gambar). maka, malam tadi sayee agak kepenatan wpun x buat byk keje. penat sbb kurang berehat. ye lah, kat umah ada majlis takkan sayee nak berehat baring2 dalam bilik kot kan. dipendekkan citer, sayee tdo awal dan sayee langsung tak mengepam sepanjang mlm tadi. cuma direct feeding aje. tu pun solleh kurang menyusu agaknye sebab penat jugak.

pagi tadi sayee bangun awal sbb dah lencun. bukan lencun disposable diaper solleh bocor ye. tapi lencun dengan breastmilk. sedikit kerugian di situ. lepas siap mandi seme, sayee mengepam sambil belek2 gambar majlis smlm. tibe2 terasa botol dah berat. ye, sayee berjaya dapat 5oz sebelah kiri dalam masa 10 minit. sebelah kanan sayee tadah yang menitik, dapat 1oz. syukur alhamdulillah. sayee mengepam tu selepas solleh menyusu. syukur, susu sayee makin banyak untuk buat stok solleh.

ni susu yang sayee citer sayee tumpang dalam peti aiskrim kat kedai.
lebey kurang 120 oz.
tutup putih tu botol jingle jungle, tutup kuning botol medela.

ni plak susu yang ada dalam freezer kat umah. seme dalam plastik n ada sket dalam bekas dadih tu.
lebey kurang 140oz.

selain doa mohon dari Allah untuk murahkan rezeki susu badan  untuk solleh, sayee ada amalkan makan supplement shaklee untuk kesihatan selepas berpantang dan jugak sebagai milk booster. dan sayee maseh minum protein soya untuk memekatkan susu badan supaya anak kenyang dan kurang berjaga di waktu malam. selain tu, sayee jugak minum secawan horlicks sekali setiap hari. kadang2 twice. sekadar berkongsi, mungkin salah satu dari apa yang sayee amalkan membantu membanyakkan susu sayee. dan solleh jugak membesar dengan sehat, alhamdulillah.

1 comment:

  1. terjumpa e-book percuma ni, tentang menyusu dalam bahasa Melayu … sharing is caring :) - Buku Menyusu Dengan Yakin

    ReplyDelete

LUAHKAN RASA ANDA DISINI

Related Posts with Thumbnails

ads